Auringon valtakunta on kirja, jonka nappasin kirjastonhoitajan kärrystä kiehtovan nimen perusteella. Jos olisin lukenut takakannen tekstin, voi olla että kirja olisi jäänyt lainaamatta. Kirja on nimittäin kuvaus sodasta ja sota ei ole minulle mieluisa aihe. Luin kirjan kuitenkin ja lukeminen oli todella hidasta.
Kirja kertoo toisesta maailmansodasta 11-vuotiaan Jimin näkökulmasta. Jim on englantilaisen liikemiehen poika ja hän asuu Shanghain kansainvälisellä alueella. Jim ei ole koskaan asunut Englannissa. Kaupungin ilmapiiri on kireä ja lopulta pelätty sota alkaa. Jim joutuu eroon vanhemmistaan ja oppii selviytymään sodan jaloissa. Monien vaiheiden kautta hän päätyy sotaleirille, jossa hän viettää kolme vuotta.
Kirjassa on mielenkiintoista se, miten niin poikkeavasta tilanteesta tulee jotenkin normaali ja miten Jim suhtautuu esimerkiksi kuolemaan hyvin käytännöllisesti ja sen enempiä tunteilematta. Merkittävää on myös se, miten vähän ihmiselämällä on arvoa. Tässä kirjassa varsinkin kiinalaisia kohtaan ei tunnettu minkäänlaista kunnioitusta. Kiinnostavaa oli kuvaus siitä, millaisia hierarkioita ihmisten kesken muodostuu ja millaista keinottelua henkiinjäämisestä käydään.
Otin kuvia aampalastani tähän oheen, mutta kirjaa ei sovi lukea samalla kun syö. Siinä on väkivaltaisia ja raakoja kuvauksia, mutta kuvaukset on kirjoitettu tyylillä. Ne eivät ole itsetarkoitus vaan tukevat tarinaa. Jotkut kuolemaan tai väkivaltaan liittyvät kohtaukset on kirjoitettu suorastaan kauniisti. Jim tottuu vankileirillä olemiseen, siitä tulee hänen kotinsa ja sodan loputtua hän tuntee jopa haikeutta siitä, kun vankileiriaika loppuu.
Kirjan kirjoittaja J. G. Ballard vietti lapsuutensa Shanghaissa ja joutui Jimin tapaan sodan ajaksi japanilaisten internointileirille. Kirja on kirjoitettu vuonna 1984.
Kirjaa suosittelisin varmaan sotahistoriasta kiinnostuneelle lukijalle. Tunnen itse Japanin tapahtumia huonosti, eikä niihin niin paljoa Suomessa olekaan keskitytty. Kai Japani tuntuu niin paljon kaukaisemmalta kuin esimerkiksi Euroopan maat. Lukemistani hidastivat lukuisat sotaan ja sotakalustoon liittyvät minulle vieraat termit. Kirjan lukeminen sujui hyvin tahmeasti, vaikka kirja olikin hyvin kirjoitettu ja melko kiinnostavakin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Ranja el Ramleyn AURINGON ASEMA, olisi ollut sinulle onnistuneempi nappaus. Toivottavasti nyt kirjoitin nimen oikein. Ainakin kirjan nimi on oikein. Olet varmaan lukenutkin, kun sai finlandiapalkinnon muutama vuosi takaperin.
Mutta kirjasta tehty elokuva oli mahtava eikä ollenkaan niin synkkä. Pääosassa nuori, loistava Christian Bale eli Batman. Suosittelen.
Leijonainen ja Helena S. Kiitos hyvistä vinkeistä, täytyy laittaa oikein ylös. Leijonainen, en ole lukenut mainitsemaasi kirjaa, minulla on muutaman vuoden lukuvaje, kun olen vain hullun lailla tehnyt töitä...
Helena S, täytyy etsiä tuo elokuva ehdottomasti käsiini! Olen todella kiinnostunut siitä, millainen elokuva kirjan pohjalta on osattu tehdä!
http://www.youtube.com/watch?v=Wv9rirLk2kA
Ei ehkä Spielbergin onnistuneimpia elokuvia mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Täytyypi kaivaa jostain tuo kirja, kiitos vinkistä ;)
-jPs-
http://sininenholvi.blogspot.com/
Lähetä kommentti