tiistai 13. tammikuuta 2009

Pocahontas, Batman ja muita kummajaisia

Joulurauha päättyy Nuutin-päivään. Ennen vanhaan näihin aikoihin kierteli aikuisista koostuneita seurueita. Seurueet esittivät lauluja palkkion, lähinnä viinasten toivossa. Nuutinpäivään liittyi ennen vanhaan myös kolttosten teko ja sekasorron aiheuttaminen, mutta nykyään sitä vietetään rauhallisemmin.
Minä rakastin Nuutinpäivää pienenä. Jaksoin tuntikausia kulkea esittämässä ohjelmaa ympäri kylää. Palkkiot olivat tietysti mieluisia, mutta kaikista kivointa oli kuitenkin se kun sai esittää ja pukeutua naamiaisvaatteisiin. Tällä nurkallakin on ollut monessa perheessä kova kohina, kun lapset ovat miettineet nuuttipukinasuaan. Minä olin kiertämässä muuan Pocahontaksen ja Batmanin kanssa, kierrettiin kolme mummolaa ja lähitaloja, joissa yhdessä asuu Pocahontaksen ja Batmanin opettaja.Meilläkin kävi pari nuuttipukkiporukkaa ja molemmat porukat lauloivat joululaulun. Oli hauskaa ja vähän jännääkin vastaanottaa nuuttipukkeja.
Pienin nuuttipukki panosti enemmän mimiikkaan, kuin pukeutumiseen.
Olen iloinen, että tämä kansanperinne elää näillä nurkilla. Näimme matkalla monia, monia nuuttipukkeja. Itäinen vastaavanlainen perinne on virpominen.

19 kommenttia:

Tirlitta kirjoitti...

Asuimme opintojen aikana vuoden verran Porissa. En ollut edes kuullut nuuttipukeista aikaisemmin. Luokkakaveri vain kysäisi että kai olette karkit ostaneet.

Täällä pohjanmaalla virvotaan pääsiäislauantaina. Serkkuni, jotka asuvat jyväskylässä, kävivät kierroksella aina palmusunnuntaina. Useina pääsiäisinä matkustivat pohjanmaalle ja näin ollen pääsivät virpomaan kaksi kertaa. Voi katkeruutta!

isoinpapu kirjoitti...

Kiva perinne! Ollaan joskus sukulaisten kanssa vietetty nuutinpäivän laulajaisia ihan omassa porukassa, tai joulukuusenriisujaista, piparitalonsyöminkejä.

TUo hyväntekeväisyysprojekti alempana on mahtava! Laitan blogiin maininnan ja linkin. Ehkä jopa jaksan kutoa sukat.

arleena kirjoitti...

Piti pinnistää muistia, mutta pohjanmaalla ei lapsuudessani ollut tätä perinnettä, että olisi kierelty taloissa.
Muistikuvani on vain haikea, silloin riisuttiin joulu ja kuusi vietiin pois. Alkoi ankeammat viikot.

navettakissa kirjoitti...

Voi kun hauska perinne!!! Meillä ei oo ollu tollasta ollenkaan. Hmmm.. Ehkä mä olen ottanut vahinkoa takaisin näin vanhemmalla iällä, koska tykkään kauheesti teemabileistä! :D Viime kesänä järkättiin hyvän ystäväni kanssa hänen miehelleen ex tempore&yllätys -luolamieslounas. Olisitpa nähnyt äijän ilmeen!!! Tulee kotiin kesken päivän normilounaalle ja meillä on tukat sekaisin, naamat noessa ja päällä jotkut rätit. Ja kissa esitti leijonanpentua, mutta se otti roolinsa vähän liian kesysti eikä ärjynyt yhtään.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen Varsinais-Suomesta (n. 50 km Turusta), mutta kyllä meillä kävi nuuttipukkeja, kun olin lapsi. Se oli tosi hauskaa. Joskus miehet pukeutuivat niin, ettei tiennyt onko nainen vai mies. Muistan kun kerran tuli pariskunta, joka tanssi ja lauloi. Jälkeenpäin kuulin, että mies oli nainen ja nainen mies.

Minäkin kävin muutaman kerran kavereitten kanssa kiertämässä ja laulamassa. Oli meillä kerran joku ryhmäleikkikin.

Laura kirjoitti...

Minun juurilla Pohjois-Karjalassaa ei ole Nuuttipukkiperinnettä ollenkaan. Hauskalta kyllä kuulostaa! (Varsinkin kun oman lapsen nimi on Nuutti :D )

Mua ihan hävettää kun en ole päässyt postiin viemään sitä blogiarvontapalkintoa. Viime viikko meni päiväkotiharjoittelussa ja tää viikko on sairastettu oksennus/mahatautia :( Minäkin sen sain viime yönä. Aivan kamalaa. Tuossa se paketti odottaa jo toista viikkoa pakattuna, kun vaan pääsen tästä jaloilleni niin kipaisen postiin. Suo anteeksi viivästys!

Hilja kirjoitti...

Me käytiin lapsena melkein joka vuosi nuuttipukkeilemassa. Yhtenä vuotena kierrettiin kylällä, kaverin isä oli kuskina. Oli ilta ja pimeää ja ajettiin yhteen pihaan. Katottiin ensin et ei siellä oo ketään, mut siellä oli kuitenkin vähän sivummalla nainen lantaa luomassa. Sanottiin että tultiin laulamaan ja laulettiin sitten. Sen jälkeen oli hetken hiljasta eikä tiedetty mitä oltais tehty. Sitte nainen sano "jaa, kiitosta vaa.." ja me lähdettiin pois.

Taika kirjoitti...

Minä olen ollut vain Pääsiäisnoitana virpomassa.

Tuo kuvaamasi perinne on minulle aivan outo. Oli todella mielenkiintoista lukea uudesta aiheesta ja maailmasta.

Kivoja kuvia!

Paula kirjoitti...

Poikani sanoi eilen, että haluaa olla ensi nuuttina batman. Sinun kuvissasi batman vilahtikin :)

Helena kirjoitti...

Täällä kaupungissa nuutipukkeja ei näy. Sääli.

(Muutin osoitetta, koska paljastuin.)

Mari kirjoitti...

Voi miten kiva perinne. Kun tarkkaan tuumaan, olen varmasti kuullutkin joskus tästä ennemminkin, mutta täällä Suomen kolkassa ei tuollaista kivaa harrasteta:/ Kivoja kuviakin!

Peanut kirjoitti...

Lapsena tuli kanssa nuutipukkeiltua ja innolla. Voi vitsi, se oli kivaa. Mentiin aina bestiksen kanssa, joka vuosi ja aina vaan... Varmaan teini-ikään saakka. Sitten ei enää kehdattu :)

Eipä näy täällä Tampereella nuutipukkeja. Eivät tiedä, mitä menettävät :D

melkoelli kirjoitti...

Olipas ihan uusi perinne minulle. En muista koskaan ennemmin edes kuulleeni tästä. Kuulostaa ja näyttää kyllä hauskalta!

Katilein kirjoitti...

Tirlitta, olen pienenä käynyt virpomassakin, vaikkei se täällä tapana olekaan. Hyvä tuuri serkuilla :)

Isoinpapu, kiva että huomasit haasteen!! Mukavaa, kun löytyy auttajia. Nuutinpäivän laulajaiset voisivat olla kivat meilläkin.

Arleena, Nuutti vie joulun pois. Meiltä joulu lähti jo loppiaisena.

Navettakissa, luolamieslounas?! Kuulostaa ratkiriemukkaalta :)

Katilein kirjoitti...

Uuna, olisipa hauskaa nähdä aikuisia nuuttipukkeja! Alunperin nuuttipukit olivat aikuisia.

Katilein kirjoitti...

Laura, ei minulta tarvitse mitään pyytää anteeksi, ymmärrän hyvin että aina ei ehdi. Ihan rauhassa vain.

Onpa ikävää, että teillä sairastetaan. Toivottavasti paranette pian!

Nuutti on hieno nimi!

Hilja, hih hih mikä muisto! Voin hyvin kuvitella tuon tilanteen.

Taika, se on kivaa, kun blogien pitäjät ovat eri puolilta Suomea, saa kuulla itselle ihan uusista jutuista.

Paula, Iriksen kaverin Batman-puku oli tosi hieno! Oli hauskan näköistä, kun tämä Batman viipotti meidän kanssa nuuttipukkeilemassa.

Helena, harmi kun paljastuit. Kaupungissa ei ole yhtä turvallista kierrellä, en usko että sinun kotikonnuilla tätä perinnettä onkaan.

Mari, sinun täytyy virittää tämä perinne omille kotinurkille :)

Peanut, ihan sama juttu meillä, aika vanhaksi oltiin nuuttipukkeja. Voisin olla vieläkin :)

Melkoelli, perinne on tosi hauska ja täällä päin todella suosittu!

Nina kirjoitti...

Meidänkin kylillä aikoinaan muutamana vuotena kävi nuuttipukkeja, mutta nyttemmin ei enää ole käynyt. Muistan jopa joskus pelänneenikin niitä. Niin no, pelkäsinhän minä joulupukkiakin :)
Voi, niitä aikoja, niistä on jo niin kauan.
Nuuttipukki-perinne on ihan hauska.

Katilein kirjoitti...

Nina, Nuuttipukkiperinne on mukava! Minäkin pelkäsin pienenä nuuttipukkeja, mutta joulupukkia en muista pelänneeni :(

Katilein kirjoitti...

Nina, mites minun hyvmy noin on väärinpäin.. tarkoitus oli virnistää hyväntuulisesti :)