tiistai 16. joulukuuta 2008

Mums munakasta

Joulun alla on usein kova kiire ja syömisen kanssa voi olla niin ja näin. Hyvä, nopea ja ravitseva ruoka on munakas. Siihen löytyy yleensä kotoa ainekset, ainakin jos jääkaapissa on kanamunia. Minä tein munakkaan tänään niin, että rikoin kulhoon neljä kanamunaa ja perään kaadoin tilkan rasvatonta maitoa. Sitten vatkasin seosta, niin että se vaahtoutui hiukan. Tällä tavoin munakkaasta tulee ihanan kuohkea. Seokseen voi lisätä mausteita oman maun mukaan tai olla lisäämättä. Itse en tänään tässä vaiheessa laittanut mausteita, vaan kippasin joukkoon eiliseltä ruualta jääneen porkkanaraasteen. Seuraavaksi lorautin levyllä lämmenneelle pannulle tilkan öljyä ja öljyssä kuumensin ripauksen currya. Curry on yksi lempimausteistani ja sen maku pääsee paremmin esille, kun sitä kuumentaa.

Sitten kaadoin muna-maito-porkkanaraastemössön pannulle. Aina kun seos hieman hyytyi reunoilta, kaavin sitä lastalla keskelle päin niin että hyytymätön osa valui reunoille hyytymään. Murensin joukkoon hiukan kuivattuja suppilovahveroita. En käännä munakasta missään vaiheessa, mutta jos kääntäisin, tekisin sen lautasen avulla. Muuten munakas menee rikki. En myöskään tee munakkaasta täysin kypsää, se saakin olla keskeltä vähän löysempi, koska se on maukkaampi niin.

Käännettyäni levyn pienemmälle lisäsin munakkaan päälle siivutetun tomaatin ja viikonlopulta jääneen mozzarellan jämät. Päälle rouhin vähän mustapippuria ja ripottelin kuivattua basilikaa. Tuore basilika olisi ollut ihanampaa, mutta se oli loppu. Annoin munakkaan lämmetä sen verran, että mozzarella suli hieman ja sitten nauttimaan!

Idea siis on se, että otetaan sitä mitä jääkaapissa on. Munakkaassa maistuu hyvältä esimerkiksi sipuli, kinkku, kesäkurpitsa, keitetyt perunat jne. Helppoa ja yleensä aika halpaakin.
Kupponen kahvia, vähän leipää, munakasta ja päivän lehti. Minulle munakas oli lounas ja pitkään nukkuneelle miehelle aamiainen. Hyvältä maistui molempien suussa.

(En muuten nuorempana saanut koskaan munakkaasta ehjää ja kaunista. Sisuunnuin ja päätin, että osaan tehdä munakasta. Jämäkkä päätökseni piti ja siitä asti on onnistunut).

11 kommenttia:

Helen Knight kirjoitti...

Herkullisen näköistä. Kyllä meilläkin luomumunia syödään, vaikka emäntä onkin kasvissyöjä.

Paula kirjoitti...

Nam!! Ihanan näköinen tuo sulannut mozarella.
Minulla on sinulle asiaa, joten tiedät mistä lukea.

Marikki kirjoitti...

Kävin kylässä. Noi tontut tuolla alempana ovat aivan mahtavia! Pakkoko sitä on aina olla niin pirteetä ja nauravaa - tunteethan ne on tontullakin!

Katilein kirjoitti...

Helen Knight, oli herkullista ja piti nälän loitolla pitkään.

Paula, mozzarella on herkkua juuri noin.

Marikki, tonttu nauratti minuakin. It's hard to be a tonttu...

Nna kirjoitti...

Kerrassaan herkullisen näköistä ja kuuloista munakasta. Meillä mies on omelettimestari, itse en osaa tehdä muuta kuin kokkelia.

Tanya kirjoitti...

Minä en ole ikinä saanut munakkaasta noin syötävän näköistä!! :) Ehkäpä yritän jo viikonloppuna...

Katilein kirjoitti...

Tanya, oikealla asenteella onnistuu. (Ja mozzarella saa melkein kaiken näyttämään hyvältä).

melkoelli kirjoitti...

Hyvä muistutus minullekin. En ole aikoihin muistanut tehdä munakasta!

Katilein kirjoitti...

Melkoelli, munakas on mums :)

Eero kirjoitti...

Tulee hillitön nälkä kun lukee tätä postausta. "Mitä jääkaapissa on" -periaatteella voi näköjään saada herkkuja aikaan.

Katilein kirjoitti...

Eero, kun käyttää mielikuvitusta, omistaa jotain perusmausteita ja jääkaapissa tai kuiva-ainekaapissa on edes jotain voi saada herkkuja aikaan :) Nyt on menossa kinkun hävitys. Eilen tein siitä pasta Carbonaraa, kun löysin kuiva-ainekaapista tomaattimurskaa ja minulla oli myös joululta jäänyttä kermaa ja sipuleita ym. Hyvää oli eikä maistunut yhtään joulukinkulta.

(Tai sitten voi pistää jääkaapin oveen hyvän pitserian numeron, siis sellaisen pitserian, joka tuo kotiin ruokaa :)