maanantai 25. elokuuta 2008

Herkkutatti

Täytyy nyt heti varoitella, että näin parhaan sieniajan koittaessa tämä blogi saattaa tilapäisesti muuttua sieniblogiksi. Olin eilen vähän sienimetsässä ja maksoin siitä kalliin hinnan. Vauva painaa niin pahasti joihinkin hermoihin, että en tahdo päästä kävelemään ja lyhyehkö sieniretki tuntui rasittavan minua enemmän kuin olin osannut kuvitellakaan.
Viime yönä ei nukkumisesta tullut mitään ja tänään liikkuminen on ollut miltein mahdotonta. No, ruikutus sikseen ja sienistä iloitsemaan:
Tämä kaunokainen on herkkutatti ja niitä tuntuu nyt olevan paljon metsässä. Herkkutattia löytää sekametsästä ja olen löytänyt sitä myös ruohikkoisilta alueilta. Herkkutatti on painava, vaaleajalkainen, ruskealakkinen mieto herkku. Sen inhottava matkija on sappitatti, mutta sappitatti ei ole ihan yhtä kaunis ja se on pukeutunut verkkosukkahousuihin :) Sappitatilla on siis lakin alla selvästi erottuva tumma verkkokuvio. Herkkutatilla verkkokuvio ei ole niin isosilmukkainen ja se on valkoinen. Sappitatti ei ole myrkyllinen, mutta se on kamalan makuinen. Jos et ole varma, löysitkö sappi- vai herkkutatin, voit tehdä makutestin. Halkaise tatti puoliksi ja nuolaise halkaisupintaa. Jos suuhusi tulee KARMEA maku, olet ikävä kyllä poiminut sappitatin. Älä tee ikinä makutestiä lasten nähden, jotta he eivät luule, että sieniä voi maistella. Herkkutatti taasen on laadultaan niin hyvä ja mieto, että sitä voi syödä jopa raakana!
Herkkutattia voi käyttää melkein missä ruuassa vain. Minulla on tapana kokkailla sen ehdoilla, mitä kaapista löytyy ja eilen löytyi seuraavaa:
Kuvassa on ihan perussuomalaista HK:N sinistä lenkkiä, joka on mehevöitetty juustosuikaleilla. Vuoassa on myös parsaa ja siivuiksi leikattu herkkutatti.
Kotoa löytyi vielä tomaattia ja pakastemaissia sekä Creme fraichen (maku sipuli) jämät sekä pieni tilkka kermaa, ne lisäsin vuokaan. Mausteeksi viskoin vähän currya, timjamia ja muutaman kierroksen mustapippuria pippurimyllystä. Laitoin koko komeuden uuniin, kunnes juusto oli sulanut ja tämän vuokaruuan söimme perunoiden kanssa. Maistui oikein hyvälle. Helppoa ja aika halpaa ja kasvissyöjille voisin mainita, että ruoka olisi ollut tosi maittavaa ilman makkaranpätkääkin.
Minä jäin tänään kotiin särkyjeni kanssa, mutta odotan innolla miestä ja lasta saapuvaksi sienimetsältä. Saa nähdä, ovatko he löytäneet sieniaarteita. Toivottavasti!

6 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Makee tuo tattikuva liinalla!

En ole sienien ystävä, mutta sopisi olla, ne on kuulemma aikamoinen terveyspommi.

Katilein kirjoitti...

Sienissä on valkuaista ja sienestä riippuen eri vitamiineja, mutta ei juuri ollenkaan kaloreita :) En minäkään aina ole sienistä pitänyt, mutta nyt pikkuhiljaa niistä on tullut ihan herkkuja.

Anonyymi kirjoitti...

Sienet ovat tosi hyviä. Voi miten monta herkkutattia löysit. Meidän lähimetsä on niin kallioista, että täällä kasvaa vaan haperoita (pidän kyllä niistäkin), mutta kanttarelleja tekisi mieli, mutta ei löydetä vaikka muut löytää. Samaa asiaa valitin juuri Hallattarenkin blogiin.

Katilein kirjoitti...

Kantarelli on koivun kaveri, mutta olen löytänyt kantarelleja myös jäkälien joukosta.

Hallatar kirjoitti...

Ihania tatteja!!

Sieniä on mukava poimia. =)

KirsiM kirjoitti...

Nyt pitäisi päästä kyllä tatteja keräämään.