torstai 7. heinäkuuta 2011

Kymmenen kirjaa


Sain kiinnostavan haasteen erään lempiblogini kirjoittajalta, nimittäin Lumiomenan Katjalta.

Minun pitäisi listata kymmenen suosikkikirjaani. Haaste tuntuu mahdottomalta ja suhtaudun siihen kunnioituksella, vaikka kyse onkin vain oman pienen blogini yhdestä pienestä blogikirjoituksesta. Tällaisen listan voisi laatia joka kuukausi, koska uskon että ainakin osa listan kirjoista vaihtuu sen mukaan, mitä on lukenut. Yritän hahmottaa tähän nyt oman kiinnostuksen mukaisen listani.

(Yllä oleva valokuva on kotikaupungistani. Tuollaisen utuisen auringon alla olisi ihanaa lukea, aaltojen lyödessä lämmintä kalliota vasten.)

1. Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Peppi oli lapsuuteni idoli. Ihailin hänen itsenäistä, kekseliästä ja melko anarkistista luonnettaan. Maailman vahvin tyttö oli mukava poikkeus lastenkirjallisuudessa. Tein Pepin takia aika paljon tyhmyyksiä. Niistä olen kirjoittanut täällä. Surin, kun kirjaa lukiessani vaistosin Pepin räväkän kuoren alla piilevän ajoittaisen kaipuun ja yksinäisyyden.

2. Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär
Ronja on ihanan villi, voimakasluonteinen ja omaa tietään kulkeva kirjallisuuden hahmo. Ensimmäinen elokuva, jonka olen nähnyt elokuvateatterissa oli Ronja Ryövärintytär.

3. Richard Bach: Lokki Joonatan
Jokut ihmiset pitävät naiivina sitä, että filosofinen pohdinta ja kasvukertomus kätketään eläintarinan muotoon. Minusta Lokki Joonatan on kuitenkin ihana. Luin tämän vasta aikuisena, mutta tämä vaikutti minuun paljon. Saatuani kirjan luettua lähdin kävelemään öiseen kaupunkiin. Jo luukkunsa sulkeneen grillikioskin edessä olevalla aukealla istui japanilainen nainen, joka syötti lokkeja. Istuin hänen seuraansa ja sain kuulla hänen merkillisestä matkastaan ympäri Eurooppaa. Kerroin hänelle Lokki Joonatan-kirjasta. Myöhemmin sain naiselta kortin Japanista. Muistan tuon yön kristallinkirkkaasti, vaikka siitä on jo aikaa. Aina, kun Lokki Joonatanista tulee puhe, mietin tuota lokkeja syöttänyttä japanilaista naista.

4. Marilyn Monroehen liittyvät kirjat
Minä olen teini-iästä asti ollut kiinnostunut Marilyn Monroesta. En ole niinkään ollut kiinnostunut hänen ulkonäöstään tai urastaan, vaan enemmänkin siitä, millaisen sisäisen ristiriidan kanssa tuo nainen eli. Toisaalta hän oli kaikkien palvoma seksisymboli ja ilmeisen seksuaalinen nainen, mutta toisaalta herkkä ja hauras lapsinainen, joka olisi tarvinnut läheisyyttä ja hellyyttä. Yksinäisinä öinään Marilyn piinasi lähipiiriään soittelemalla heille kyllästymiseen saakka. Esimerkiksi Joyce Carol Oatesin Blondi on kiinnostava, fiktiivinen kertomus Marilynista.

5. Anita Konkan tuotanto
Olen löytänyt Anita Konkan kirjan niin, että menin kirjastoon, laitoin sattumanvaraisen hyllyn edessä silmäni kiinni ja kosketin summamutikassa kirjaa. Kun avasin silmäni, niin huomasin, että kirja oli Anita Konkan Talvi Ravennassa. Olin lukiolainen tuolloin. Anita Konkka kirjoittaa mielestäni kiehtovasti ja unenomaisesti. Olen lukenut kaikki hänen kirjansa ja toivon, että hän olisi kirjoittanut vielä enemmän.

6. Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi
Tämä on ehkä aika kliseinen valinta, mutta pidän Pikku-Prinssistä kovasti. Olen kuullut sen ensimmäisen kerran lapsena, kun äitini luki sitä iltasaduksi. Myöhemmin olen lukenut sitä oppilailleni. Saksassa asuessani luin kirjan saksaksi. Pikku Prinssi sisältää paljon enemmän, mitä nopealla silmäyksellä uskoisi.

7. Muriel Barbery: Siilin eleganssi
Ihmeellisen ovela kirja, joka koukuttaa, yllättää ja saa elämään mukana. Olen kirjoittanut siitä esittelyn täällä.

8. Elif Shafak: Rakkauden aikakirja
Tämä kirja tulee muuttamaan minua -tai on muuttanut jo. Taidan muutenkin olla muutoksessa nyt. Toivon, että minusta tulee syvempi, viisaampi ja parempi. Olen lukenut kirjan vasta hiljattain. Kirjoitan siitä myöhemmin esittelyn tänne.

9. Susan Fletcher: Meriharakat
Olen lukenut tämän kirjan alkukesän aikana. Otin sen kirjastosta mukaan kirjan nimen perusteella. Meriharakat ovat lempilintujani. Olen kirjoittanut kirjasta esittelyn täällä. Kirjan tyyli on aivan huikean kaunista ja lyyristä.

 10. Useita kirjoittajia: Raamattu
Raamattu ei valikoidu listaan mukaan siksi, että olisin erityisen uskonnollinen. Minulla on oma uskonnollinen näkemykseni asioista, mutta se ei välttämättä täysin noudattele evankelis-luterilaisen kirkon tai raamatun linjaa. Ajattelen raamattua tässä kirjana, en oppaana. Raamattu on kiinnostava kuvaus eri maiden ja kansojen historiasta. Raamatussa on paljon universaaleja kertomuksia, jotka sisältävät opetuksia siitä, millainen on hyvä ihminen. Raamatussa on myös lyyrinen puolensa, sieltä löytyy kaunista kuvailua ihmisestä, uskonnollisuudesta, henkisyydestä ja luonnosta.
Edit: Tottakai haaste täytyy laittaa eteenpäin! Haastankin siis vanhoja blogisuosikkejani: Hiljan, Kimmon ja Ritan.

6 kommenttia:

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Kiva, että teit tämän. :)

Suosikkikirjoistasi olen pitänyt Pepistä ja Ronjasta (totta kai), Lokki Joonatanista, Pikku Prinssistä, Siilin eleganssista ja Meriharakoista.

Marilynista olen lukenut vain Donald Spoton elämäkerran, mutta haluaisin lukea Välähdyksiä, sirpaleita sekä Joyce Carol Oatesin fiktiivisen Blondin. Oletko lukenut niistä kumpaakaan?

Hilja kirjoitti...

Hei Katilein, pitkästä aikaa...:)
Kiitos haasteesta, siinä riittääkin miettimistä...

Siilin eleganssia ja Meriharakoita en ookkaan lukenut, kiinnostavat kyllä molemmat. Ehkä joskus, se lukulista vaan on niiin pitkä ja pitenee joka päivä...

Astrid Lindgrenin kirjoista mä tykkään eniten Mio, poikani Miosta ja Veljeni Leijonamielestä. Pepistä en oo koskaan tykänny, jostain syystä.

Rita A kirjoitti...

Kiitos haasteesta ! Sympaattinen aihe ja huomaan että meillä on osaksi sama kirjamaku (esim. Peppi ja Pikku Prinssi).

Mahdanko ehtiä tehdä postausta...Tuntuu että kesäpäivät kuluvat nopeammin kuin päivät muina vuodenaikoina vaikka ovat pidempiä :)

Rouva Nordman kirjoitti...

Katja, Tuon Blondin mainitsenkin kiinnostavana, joskin fiktiivisenä Marilyn-kirjana, siitä on tosin vuosikausia aikaa, kun kirjan luin.

Sain mieheltäni lahjaksi Välähdyksiä, Sirpaleita. Se on upea, mutta jotenkin raskas lukea. En ole lukenut sitä vielä kokonaan.

Hilja, olen minä täällä talvellakin ollut, mutta en ole ehtinyt blogata tai kommentoida. Kiva olla taas kuulolla ainakin kesän ajan!

Pidän hurjasti noista mainitsemistasi Lindgrenin kirjoista! Peppi vei voiton siksi, että siinä kohtaa lapsuuttani tarvitsin voimahahmoa :)

Rita, Blogistaniassa saa olla oman ehtimisensä mukaan. Tulit mieleeni, koska blogisi on ekoja blogeja, joita aloin lukea.

Kimmonkamera kirjoitti...

Hei! Nyt vasta huomasin haasteesi. Taitaa mennä elokuun puolelle ennen kuin listata kymmenen kirjaani. Nyt tuosta listast tulisi aika tylsä, kun ajatukset pyörivät vain tiistaina alkavassa rippileirissä.

Rouva Nordman kirjoitti...

Kimmo, ainakin listalla voisi sitten olla kirja bibliodraamasta, raamattu ja se nuorten veisukirja (en muista nimeä), joka tapauksessa sellainen oranssinpunakantinen. :)

Nämä haasteethan ovat aina vapaaehtoisia, mutta on se kiinnostavaa nähdä, miten ihmiset niihin vastaavat!