keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Yökyöpeli yösyöpeli

Yösyöpeli (haahumus syöppömys) on läntisessä Suomessa tavattava laji. Tällä hetkellä arvellaan, että vain yksi lajin edustaja on hengissä. Yösyöpelin aktiivisin aika on keskiyöstä aamuyöhön. Päivisin yösyöpeli saattaa nukkua pitkiäkin pätkiä, jos sitä ei häiritä. Vakavasti uhattuna yösyöpeli sähisee ja huutaa ja saattaa jopa heittää jotain.
Yösyöpelin pääasiallista ravintoa on suklaa. Yösyöpeli syö myös mielellään juustoa, leipää ja klementiinejä. Ja keksejä. Oikeastaan yösyöpeli syö lähes kaikkea, mitä sen reviirillä olevista jääkaapeista löytyy. Yösyöpeli juo maitoa, vettä, kahvia ja teetä.
Yösyöpelin ulkonäkö on hieman epäsiisti ja homssuinen. Yösyöpeli on muuten lähes karvaton, mutta päälakea peittää vaalea pehkomainen karvoitus. Yösyöpeli on vartaloltaan pullea ja pehmoinen. Mittaa sillä on noin 163 senttimetriä. Kuono on pyöreä ja silmien väri vihreä. Yösyöpeli liikkuu kahdella jalalla, mutta ontuu hieman. Viimeisen poikasen syntymä teki yösyöpelin selkään vaurion, joka ei ole vielä täysin korjaantunut. Yösyöpelillä on tarkka, mutta valikoiva kuulo. Poikasen ääntelyt se kuulee tarkasti, mutta uroksen ääntelyn vain silloin kun se sille sopii.

Huhutaan, että yösyöpeli olisi joskus ollut ihan normaali nainen, mutta tieteellistä näyttöä tästä asiasta ei ole pystytty hankkimaan.Kuvassa on yösyöpelin kaveri. Sen pitäisi olla kissa, mutta ilmeisesti se kuvittelee itsensä vauvanukeksi.

26 kommenttia:

Lennu kirjoitti...

Kiitos naurusta aamun alkajaisiksi, ihana kirjoitus :) Kiitos myös tuosta Arja Tiaisen runosta sivupalkissa, olen lukenut blogiasi Googlen Readerin kautta, enkä ole vähään aikaan käynyt täällä sivuilla enkä siis huomannut tuota. Minulla oli joitakin vuosia sitten tuo runo kirjoitettuna johonkin näkösälle, mutta olin unohtanut sen kokonaan. Ihanaa tätä päivää, kohta on ihana Joulu!

Kirlah kirjoitti...

Olipa kivasti kirjoitettu.

Anonyymi kirjoitti...

Hienosti oli sanoilla iloiteltu, ja minulla on blogissani todistusainestoa että valvottu on. Kumpi oikein kumpaa valvottaa: yösyöpeli vai sen poikanen. Epäilen poikasta, mutta voi olla toisinkin päin.
Yösyöpeli on aloittanut joulun ajoissa.

Tanja kirjoitti...

Meidän ex-kissa nukkui myös joskus sitterissä, mutta paras paikka oli vauvan "jumppalelumatto-hökötyshärveli" :D

Olen erittäin kiitollinen, etten ole ikinä löytänyt Yösyöpeliä itsestäni. Yöt olivat vauva-aikana pelkästään imetys-nukkumaan-imetys-nukkumaan-huokaus-imetys-nukkumaan-huokaus...

Ihana kirjoitus!

Inkivääri kirjoitti...

Hehheeeh, ihanan kuuloinen olento tuo yösyyöpeli, toivottavasti se ei ole uhanalainen laji:D

Veera ja Paula kirjoitti...

Loistava kirjoitus! Kiitokset makeista nauruista!

Olen itse (ja mieheni myös) valvonut yökyöpelin kanssa,mutta meillä oli huomattavasti äänekkäämpi valvoja koliikkivaivojensa vuoksi..en voi suositella kenellekään.Olin niin hermostunut,että syöminen ei tullut mieleeni.

Onneksi teidän poika valvoo käsittääkseni melko hyväntuulisena.
Ja äippälomalla on aikaa nukkua sitten vaikka päivällä.
Mukavaa päivää teille!

Nappisydan kirjoitti...

Huippuhauskasti kuvailit eläin(?)lajin, joka meilläkin on joskus ilmeisesti asustanut. Viime aikoina ei tosin ole tavattu.

Jouluna yösyöpeli kyllä saattaa taas muuttaa meillekin... :)

Mari kirjoitti...

Ei hitsi miten hauska;) Minäkin olen ollut tuollainen... Olen varmaan vähän vieläkin!

Eero kirjoitti...

Aika uhanalainen laji, jos vain yksi on tavattu. Uskon että havaintoja on muuallakin kuin läntisessä Suomessa.

Mutta onneksi uroksen ääntelyyn on edes joskus vastattu ja sitä mukaa lajin säilyminen turvattu.

navettakissa kirjoitti...

:D

Täällä meillä päin tavataan tummempaa yösyöpelilajia, jonka ruokavalio koostuu näkkileivästä. Rouskutusta lukuunottamatta se on äänetön, mutta joskus voi kuulla tukahtuneen huudon, kun se pelästyy omaa peilikuvaansa. Tämä yösyöpeli on tuskin koskaan ollut ihan normaali, mutta uskon, että on kovastikin sukua tälle länsisuomalaiselle lajitoverilleen.

melkoelli kirjoitti...

Tää oli mainio kirjoitus! XD

Olen muuten ollut havaitsevinani yhden vastaavanlaisen myös täälläpäin... Tämä tosin on väritykseltään punertavampi kuin vaalea lajitoverinsa ja mittaa 3cm vähemmän... Muutoin aivan samanlainen. Voisikohan kyseessä olla sama laji..?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hurjan paljon SKYni. Oli mukava saada sinulta paketteja, olivat erityisen mieluisia kaikki . Syysuhri tuli alotettua, joten ymmärtänet etten tänään vielä bloggaa saapuneesta ihanasta lähetyksestä:). Olen muuten blogissasi ennenkin vieraillut, ja niin teen jatkossakin.

Anonyymi kirjoitti...

Mainiosti ja taidokkaasti kirjoitettu! Piti lukea loppuun asti ennen kuin hoksasin keneen oikein yösyöpelikyöpelillä viittaatkaan. Kävi ensin mielessä vain perheenne miehet pienimmästä alkaen ja kissaakin ehdin jo epäillä. Mukavia joulunaluspäiviä!

Katja Tanskanen kirjoitti...

Läntisestä Suomesta löytyy toinenkin yösyöpeli, joka kylläkin pääsee kuvaamaasi lajin edustajaa helpommalla, koska tällä yösyöpelillä ei ole poikasia. Me kaksi yösyöpeliä ääntelemme blogitaivaalla toisillemme usein yöllä. Yösyöpelit nimittäin saavat toisinaan siivetkin selkäänsä. Minä olen vieläkin yön jäljiltä lentelemässä.

Juttusi on hurjan hauska! Nauroin taas itseni kyyneliin.

Sara kirjoitti...

Heippa Katilein, kuulostit kovin kärsivälliseltä äidiltä valvomisista huolimatta, itse muutuin kyllä syöpeliksi, mutta lisäksi kovin äreäksi ja sen jälkeen tunsin itseni huonoksi...
Paljon onnen hetkiä yökyöpelille ja sinulle !

Käypä blogissani, siellä on jotain sinulle...

Marja kirjoitti...

Kiitos ilosta! Loistava kirjoitus.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla lapset 10v ja 7v. Olen ollut syksyn vuorotteluvapaalla ja kävin töissä pyörähtämässä ja työkaverit kommentoivat, että olen nuorentunut 10 vuotta! Sitä siinä vähän ihmettelin kunnes tajusin, että olen tämän puolen vuoden aikana nukkunut 10 vuoden univelat! Ja kaiketi se naamassa jotenkin näkyy : ) Yösyöpeli aikoja kuitenkin kaiholla muistellen!

Rouva Nordman kirjoitti...

Lennu, ihanaa joulun odotusta sinulle! Kiva, kun huomasit runon. Se on hieno elämänohjekin.

Kirlah, kiitos!

Leijonainen arvaa osittain oikein. Välillä kun poikanen on mennyt nukkumaan, yösyöpeli ei heti malta mennä perässä tai sitten ei tule uni millään.

Tanya, tuo missä kissa löhöää on Baby Bornin turvaistuin. Meillä kissat testaavat kaikki mahdolliset ja mahdottomat nukkumapaikat.

Inkivääri, ilmeisesti ei ole uhanalainen, sellaista minä olen täältä kommenttilootasta ymmärtäväni :)

Paula, kiitos toivotuksesta! Meillä on onneksi koliikilta vältytty! Vauva on hyväntuulinen.

Nappisydän, ilmeisesti joulu lisää yösyöpeleiden määrän ennätystasolle :)

Mari, hauska löytää kohtalotovereita :)

Rouva Nordman kirjoitti...

Eero, hauska tuo kommentti uroksen ääntelystä. Hyvin hoksattu, hih hih.

Navettakissa, ilmeisesti tummempi yösyöpelilaji omaa terveemmän ruokavalion. Luulen, että läntiselle yösyöpelille kelpaa myös näkkileipä, mutta vain, jos suklaa on loppu :)

Melkoelli, ilmeisesti yösyöpeleitä on ainakin kolmea alalajia, punertavaa, tummaa ja vaaleaa. Mielenkiintoista :)

Rouva Nordman kirjoitti...

Nirunaru, olen oikein iloinen, jos yllätykset ovat olleet mieluisia :)

Kivaa, jos löydät blogistani lukemista.

Hety, allekirjoittanu on nykyään aika paha yösyöpeli ;) mukavaa joulun odotusta sinulle!

Katja Tanskanen, kyllä! Öisin huutelemme toisillemme. Tiesin, että olet yökyöpeli, mutta ajatella että vielä yösyöpelikin :) Ihastuttavaa, ettei tarvitse yksin läntisen Suomen lajikantaa pitää yllä.

Sara, oi mikä ihan yllätys oli blogissasi! Pidän itseäni kärsivällisenä ihmisenä ja luulen, että lähipiirini on samaa mieltä..

Ilona, ole hyvä, mukavaa, jos raapustuksistani saa iloa!

Anonyymi, tuo on yösyöpelille lohduttava tieto, että joskus ehkä voisi vielä näyttää nuoremmalta :) Kyllä nämä ajat ovat ihania :) minulla on muuten myös 7-vuotias tyttö.

Sirokko kirjoitti...

Hauska juttu! Länsisuomalainen rotu on toki laajemmallekin levinnyt, ihan Afrikkaan asti. Kyöpelyys on tässä tapauksessa synnynnäistä, syöpelyys kyöpelyyden seurausta, otaksun.

Rouva Nordman kirjoitti...

Sirokko, ohhoh, kylläpä löytyy kaukaa yösyöpeleitä, kantamuoto lienee kuitenkin täällä Suomessa :) Minäkin luulen, että syöpelyys on kyöpelyyden seuraus.

Elina kirjoitti...

Kivasti kuvailit yösyöpelin, kiitos nauruista. Meilläkin on joskus tätä tavattu :-)

Rouva Nordman kirjoitti...

Elina, hauskaa, jos nauratti :)

Kristiina kirjoitti...

Yösyöpeleitä ilmeisesti esiintyy varsin laajasti suomessa. Olen nimittäin bongannut sellaisen meiltäkin. Ulkoinen kuvaus sopii siihen täysin. Tämä minun bongaama syöpeli tosi ei syö juurikaan suklaata eikä muutakaan makeaa mutta leipää se mussuutta aina kun sitä vain kaapista löytyy.
Aika harmittomilta nämä syöpelit kyllä minusta vaikuttavat.

Rouva Nordman kirjoitti...

Fotomontaasin kirjoittaja, syöpeleitä tuntuu olevan oletettua paljon enemmän. Minäkin luulen, että ne ovat aika harmittomia ja ennen kaikkea tosi kivoja :)