sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Viime hetken joululahjavinkkejä

Jos et ole vielä ehtinyt hankkia kaikkia lahjoja ja paniikki alkaa häämöttää, vedä rauhassa henkeä, ota kupponen kahvia tai teetä ja lukaise tämä. Toivottavasti saat jonkun ideanpoikasen.

1. Lahjakortit
Lahjakortti on usein mieluisa lahja. Lahjakortteja myyvät lähes kaikki liikkeet. Herkuttelijalle kannattaa ostaa lahjakortti ravintolaan. Esimerkiksi S-ryhmä myy lahjakortteja, jotka käyvät kaikissa S-ryhmän ravintoloissa ja kahviloissa. Edullisin on 10 euron hintainen. Lahjakortin voi ostaa myös vaatekauppaan, kirjakauppaan, ruokakauppaan, sisustusliikkeeseen, kultasepänliikkeeseen tai lahjatavarakauppaan. Hemmottelusta nauttiva rentoutuu lahjakortin avulla hierojalla, kauneushoitolassa, kylpylässä jne.

Nuoriso saattaa pitää Hesburgerin tai levykaupan lahjakortista.

2. Liput
Himoliikkuja arvostaa varmasti kuntosali- tai uimahallilippuja. Kulttuurinystävä arvostaa leffalippua tai teatterilippua.

3. Herkut
On mukavaa, jos joulun jälkeen ei koko koti lainehdi lahjaksi saadusta krääsästä, joten syötävät ja juotavat lahjat ovat hyviä. Ne kuluvat aikaa myöten pois. Suklaa on klassinen herkku, mutta lahjaksi voi antaa myös muunlaista syötävää. Pähkinät, erikoiset hillot, marmeladit, mausteet, teet, kahvit ja kuivatut hedelmät ovat mukavia lahjoja. Opiskelija ilahtuu varmasti, jos saa lahjaksi herkkuja, joita ei muuten olisi varaa ostaa. Yksi vuosi annoin eräälle huonoissa varoissa olevalle tutulleni pienen herkkukorin ja hän oli oikein iloinen siitä. Juomia voi myös ostaa, esimerkiksi ihania mehuja, glögiä tai alkoholia. Alkoholijuomista viinit, hehkuviinit ja liköörit sopivat talveen. Kaikille alkoholi ei sovi, joten niiden hankkimisen kanssa pitää olla tarkka ja hienotunteinen. Äitini pitää kirsikoista, joten hänelle ostin eräästä pikkuliikkeestä löytämääni vanhanaikaista ranskalaista kirsikkalimonaadia.

4. Kirpputorilahja
Minulla, äidilläni ja siskollani on ollut tapana antaa toisillemme muutamia lahjoja. Yksi lahjoista on jo kymmenen vuoden ajan ollut kirpputorilta. Kirpputorilta voi löytää paljon hienoja lahjoja. Esimerkiksi kirjoja tai musiikkia. Jos lahjansaajan tuntee hyvin, voi hänelle koota sopivan kokonaisuuden. Vanhanaikaisesta tyylistä pitävä osaa varmasti arvostaa kynttilöistä, pitsistä, hopeasta ja vanhasta kirjasta tai vanhoista korteista koottua lahjaa. Hopeaa löytää kirpputorilta edullisesti. (Hopeaa voi muuten kiillottaa hammastahnan ja hammasharjan avulla.) Tämä lahjaidea nyt vain esimerkkinä -vain mielikuvitus on rajana.
Lahjansaajalle voi mielestäni aivan hyvin sanoa, että lahja on kirpputorilta. Sehän on nyt trendikästäkin -kierrättäminen. Jos kirpputori-sana tökkii, voi myös käyttää termiä second hand. "Tämä lahja on second hand shopista."


5. Omatekoinen lahjakortti
Tämä lahja on hyvä, jos ei voi tai halua laittaa rahaa joululahjoihin. Omatekoisessa lahjakortissa voit luvata lastenhoito- koiranulkoilutus- tai siivousapua. Moni arvostaa myös apua kauppareissulla tai patistusta lenkkiseuraksi. Jos päätät antaa tällaisen lahjan, muista! että lupaat vain sen, jonka pystyt pitämään. Lahjakortista ei kannata tehdä liian suureellista.

6. Toisenlainen lahja
Tätä lahjaa eivät kaikki osaa arvostaa, mutta hän joka arvostaa arvostaakin todella. Toisenlainen lahja auttaa kehitysmaiden ihmisiä. Homma toimii niin, että ostat internetin kautta ystäväsi nimissä sopivan lahjan. Jos sinulla on tulostin, voit heti tulostaa lahjasta kertovan kortin ystävällesi. Voit ostaa esimerkiksi vuohen, koulupuvun, kalaverkon tai kaivon.
Muistan, kun sain ensimmäisen toisenlaisen lahjani. Se oli koulupuku. Olin niin liikuttunut siitä, että minulle tulivat kyyneleet silmiin. Joissain maissa lapsi ei voi mennä kouluun, jollei hänellä ole koulupukua. Koulupuku siis mahdollistaa kouluun pääsemisen. Annoin saman lahjan äidilleni ja miehen äidille äitienpäivälahjaksi. Oman äitini reaktio oli sama kuin minulla. Toisenlaisia lahjoja löydät täältä: www.toisenlainenlahja.fi.
Nämä lehmät koristavat Iriksen luokkakavereiden kortteja. Kortit päätyivät omistajilleen eilen ja edellispäivänä. Korttitehtaassani ei tänä vuonna käytetty muuten ollenkaan lapsityövoimaa. (Lapsityövoima kieltäytyi yhteistyöstä, hän haluaa askarrella vain omia juttujaan ja laittaa niitä rappukäytävään esille. Olen antanut hänen tehdä niin, uskon että naapurit ymmärtävät. Kaikki hänen luomuksensa ovat kuitenkin jouluisia.)

10 kommenttia:

Kirlah kirjoitti...

Kivoja vinkkejä, pitääpä panna musitiin ensi vuotta varten, nyt on jo myöhäistä.
Tuo viimeinen eli erilainen joululahja on minusta todella hyvä juttu. Mutta kuten sanoit, pitää olla tarkkana, kenelle sen antaa. Olen itse antanut parille henkilölle,ja he todella arvostavat sitä suuresti.

Hämmästyttävää, että kun olen varovasti ja vivihkaa tällaisesta joidenkin kanssa puhunut, ovat reaktiot olleet hieman, elleivät ihan negatiivisia, niin epäileviä kuitenkin. Ja kuitenkin saatetaan heti seuraavassa lauseessa kauhistella jouluna tulevan krääsän määrää!

Itse en ole tällaista lahjaa saanut, sukulaisten kanssa meillä ei ole juuri joululahjoja tapana ostaa. Mutta arvostan kovasti erilaisten, kehitysmaiden hyväksi menevien lahjojen antamista.

Rita A kirjoitti...

Tuo toisenlaisen lahjan linkki ei toimi, olet erehdyksessä jättänyt välin noiden sanojen väliin. Korjasin, ja löysin. Kiitti vinkistä! Briljantti juttu.

Rouva Nordman kirjoitti...

Kirlah, minäkin olen törmännyt ennakkoasenteeseen, mutta vain kerran. Pikkuhiljaa tällaisiin lahjoihin totutaan ja niitä opitaan arvostamaan enemmän.

Rita, kiitos kun huomautit linkin toimimattomuudesta, korjasin sen ja nyt toimii :)

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja vihjeitä! Etenkin kaksi viimeistä sellaisia, että pitäisi enemmänkin alkaa itsekin ottaa käyttöön. Pistän nämä kyllä korvan taakse tulevaisuutta ajatellen. Etenkin nuorempi tyttäreni on sellainen, että arvostaisi juuri tällaisia lahjoja.

Loviisa kirjoitti...

Hyviä ideoita kaikki.

Olen itsekin kerännyt "kustomoituja" lahjakoreja niille läheisille, jotka oikein hyvin tunnen.

Ja Kirkon ulkomaanapu on jo monena jouluna saanut osan joululahjoihin varatuista rahoistani :)

Anonyymi kirjoitti...

Allekirjoitan kaikki mainitsemasi lahjat. Olen harrastanut noita vuosia. Varsinkin viimeksi mainittu, ympäristönsuojelua opiskelleena, on sellainen, jota suosittelen kaikille.

Uskon, että tästä blogikirjoityksesta oli monelle hyötyä.
Meillä on huomenna vielä siivous edessä.

Olivieno kirjoitti...

Hyviä viime hetken vinkkejä! Kaunis on tuo virkattu lumihiutale ja hauska juttu yösyöpelistä, joka muuten kuvauksesi perusteella muistuttaa myös minua!

Oikein mukavaa joulunaikaa!

Rouva Nordman kirjoitti...

Leijonainen, olen iloinen, jos näistä vinkeistä löytyy ideaa.

Loviisa, samoilla linjoilla siis ollaan :)

Paula, siivousintoa! Sitä tarvitsisin minäkin, en millään viitsisi.. Onneksi ei ole paljoa kesken.

Olivieno, kiitos mukavasta kommentista ja mitä parhainta joulua sinulle!

Marja kirjoitti...

Nämä on hyviä!

Oma vinkkini on se, että jos ei kerta kaikkiaan keksi mitään tarpeellista, hyödyllistä tai saajansa näköistä lahjaa, kannattaa olla hankkimatta yhtään mitään. Epäonnistunut lahja pilaa tunnelman tehokkaammin kuin ei lahjaa ollenkaan. :)

Rouva Nordman kirjoitti...

Ilona, tuo vinkki minun pitäisi painaa mieleeni.. mutta kun omasta mielestäni keksin aina niin hyviä lahjoja ja sitten vielä lisää hyviä lahjoja -ja voi voi, sitten niitä on taas ihan kauheasti kaikille...