torstai 1. lokakuuta 2009

Puolan prinsessa

Luin jo jokin aika sitten Leila Tuuren kirjoittaman Puolan prinsessa-kirjan. Kirja oli tosiseikkoihin pohjautuva fiktiivinen kertomus Katariina Jagellonican matkasta Suomeen. Ihailen kirjan rikasta, kuvailevaa kieltä. Lukiessa oli helppo kuvitella, miltä erilaiset asiat olivat näyttäneet ja tuntuneet. En tiennyt, että Katariinan matka Puolasta Suomeen oli niin vaikea. Minulle oli myös uutta tieto siitä, miten (sen ajan normin mukaan) iäkäs Katariina Jagellonica oli päästessään naimisiin. Naimakaupassa oli kyse melkoisesta kaupanteosta ja strategiasta. Sekä Ruotsi että Puola halusivat vahvistaa asemiaan Venäjän Iivana Julmaa vastaan.

Kirja on kirjoitettu taitavasti ja uskottavasti. Kirjassa on ehkä ripaus kaariutriomaista kerrontaa, mutta se on kirjoitettu uskottavammin. Kirja loppui minun makuuni liian töksähtäen, olisin halunnut lukea Katariina Jagellonican vaiheita pidemmällekin, mutta kirjassa käsitellään vain matka Suomeen ja Suomessa vietetty aika (Katariinahan vietti loppuelämänsä vankeudessa Ruotsissa puolisonsa Juhanan kanssa). Puolan prinsessa on viihteellisyytensä lisäksi opettava romaani ja minua ainakin jäi mietityttämään, millaista elämä oikeastaan oli romaanin kuvailemana aikana. Keski-Euroopan loistoon ja etikettiin tottuneelle Katariinalle tulo Suomeen oli shokki. Linna oli kömpelö, kylmä ja karu ja edes hovissa ei käytetty aterimia. Haarukkahan on tullut Suomeen juuri Katariinan mukana.

Tällä hetkellä pystyn hieman samaistumaan linnoissa vallinneeseen jatkuvaan kylmyyteen. Kotitalossani vaihdetaan lämmitysmuotoa: öljykattila on jo purettu, mutta kaukolämpökytkentä ei ole vielä valmis. Se tarkoittaa, että meillä ei ole ollut syksyllä vielä ollenkaan lämpöä. Päivisin olemme paksusti pukeutuneita ja yöllä nukumme kylmännahkeissa sängyissämme pipo päässä. Minä ja tytär olemme tietysti jo kurkkukipuisia ja köhäisiä, mutta mies ja kuopus ovat onneksi selvinneet ilman sairastelua.

8 kommenttia:

Sonja kirjoitti...

Tämä täytyykin saada seuraavaksi käsiini!
Sulla on muuten kiva blogi, ihastuin heti!

Kimmo kirjoitti...

Mainitsemaasi kirjaa en ole lukenut, mutta työhuoneessa seurakuntatalolla minulla on sama tilanne kuin teillä kotona. Lämmitys on ollut remontin takia poikki jo elokuusta alkaen. Alkaa olla jo kosteaa ja kylmää. Nyt kun palelen työhuoneessani voin hyvin samaistua sinun ja perheesi tilanteeseen.

Pink Links kirjoitti...

Historiaan liittyvät kirjat ovat mielenkiintoisia. Hieno kirjaesittely!

Minä olen allerginen kylmälle ja säälin teitä.

Linnea kirjoitti...

Historiallisissa romaaneissa on jotakin lumoa, jota ei muualta löydä. Tykkään sopivina annoksina.

Katilein kirjoitti...

Sonja, onpa kiva kuulla! Olen hurjan iloinen kaikista, jotka kurkkaavat blogiini ja jos onnistun antamaan kirjavinkin, tekee sekin iloiseksi.

Kimmo, meillä alkaa olla taas lämmintä, mutta koko perhe kyllä ehti sairastua :(
Toivottavasti työhuoneesi on jo lämmin ja jos ei, sinun pitää pyytää joku lisälämmönlähde. Turhauttavaa sairastua tällaisen asian vuoksi.

Pink Links, minäkin olen kylmänarka, joten tämä on ollut aikamoista kärsimystä.

Puolan prinsessa on tosissaan kiva kirja, uskon että pitäisit siitä.

Linnea, tosi hyvin sanottu! Tuossakin kirjassa oli sitä tiettyä lumoa.

Pink Links kirjoitti...

Toivottavasti et enää joudu kärsimään kylmästä.

Sinulle on ruusu blogissani♥

Mannukka kirjoitti...

Blogissani on sulle jotain..

Katilein kirjoitti...

Oink Links ja Mannukka, oi kiitos molemmille kovasti ♥