torstai 11. elokuuta 2011

Elif Shafak: The Forty Rules of Love / Rakkauden aikakirja

At first I thought that this novel would be a sugar-sweet lovestory. This is a lovestory, but in a very different and interesting way. I highly recommend this book. I loved it! When I turned the last page I felt like saying goodbye to an old friend and I felt some odd sorrow. I never read books twice, but I guess I have to return back to this one. The review is this time only in Finnish, I'm afraid.


Olin jo lähdössä pois kirjastosta, kun katseeni osui Rakkauden aikakirjaan. Nappasin sen mukaani, koska kansi näytti niin kauniilta. Kotona aloin lukea kirjaa. En yleensä lue kevyttä rakkauskirjallisuutta (jollaiseksi olin kirjan tietämättömyyttäni luokitellut), mutta ajattelin että kepeämpi tyyli sopisi kesään hyvin. 


Rakkauden aikakirja yllätti minut. Se on kirja, jonka sisällä on monta tarinaa ja kerrosta. Pidän kirjoista, jotka liikkuvat ajassa ja paikoissa ja joissa on paljon henkilöhahmoja. Rakkauden aikakirjassa on tuota kaikkea, mutta silti se on hyvin hallittu ja selkeä kokonaisuus.


Kirja on mielestäni kertomus universaalista, luokka- ja kulttuurieroja ylittävästä rakkaudesta. Kirja kertoo myös platonisesta, henkisestä rakkaudesta. Kirja esittelee ihmisyyden eri ilmentymiä. Kaikille on yhteistä jonkunlainen keskeneräisyys tai heikkous. Kirja antaa myös vastauksia ja elämänohjeita, jotka on ammennettu ikiaikaisesta itämaisesta perinteestä.


Ajattelen, että Rakkauden aikakirja on ennenkaikkea Ella-nimisen keskiluokkaisen amerikkalaisnaisen kasvutarina. Ella elää turvallista, yllätyksetöntä, rutiinien täyttämää elämää, jonka suurin haaste on päättää, millaisen ruokalistan laatii perheen päivälliselle. Ella tietää, että hänen miehensä pettää häntä, mutta hän ei jaksa välittää. Ella on pysähtyneessä, elottomassa ja tahdottamassa tilassa. Hän on aikoinaan hyväksynyt sen, että vaikka hänellä on loppututkinto englantilaisesta kirjallisuudesta ja haave kirjallisuuskriitikon urasta, niin elämä teki hänestä ahkeran kotirouvan ja koiran ulkoiluttajan. Lasten vartuttua Ellalla alkaa olla enemmän aikaa. Hänen miehensä löytää Ellalle mielenkiintoisen työn. Hänen pitää laatia erään romaanin käsikirjoituksesta lausunto Bostonilaiselle kirjallisuusagentuurille. Romaani tulee herättämään Ellan. Hän murtautuu kuorestaan ja muuttaa koko elämänsä. Muutoksen syy on se, että Ella alkaa käydä sähköpostikirjeenvaihtoa romaanikäsikirjoituksen tehneen Aziz Zaharan kanssa. Kuin huomaamattaan Ella ihastuu ja rakastuu Aziziin.


Rakkauden aikakirjassa suurimpina kertomuksina ovat Ellan ja Azizin tarina sekä Azizin kirjan päähenkilöiden Rumin ja Shamsin tarina. Azizin kirja sisältää lisäksi myös muiden henkilöiden tarinoita ja tämä kaikki sisältö kutoutuu yhteen luoden viehättävääkin viehättävämmän kokonaisuuden. 


Haluaisin kirjoittaa Shamsista ja Rumista ja heidän rakkaudentäyteisestä ystävyydestään ja palosta toistensa seuraan. Haluaisin kertoa myös siitä, miten paljon vastustusta noiden kahden miehen saumaton yhdessäolo aiheutti. Haluaisin kertoa kaikesta siitä viisaudesta ja lämmöstä, jota kirja sisälsi, mutta en osaa.


Minulla ei ole usein sellaista oloa, että minun on pakko ostaa joku kirja, mutta tämän kirjan haluan ehdottomasti omakseni! Kirjan lähestyessä loppua minut valtasi omituinen haikeus. En olisi halunnut kirjan loppuvan. Kääntäessäni viimeisen sivun minusta tuntui, kuin olisin hyvästellyt hyvän ystävän ja ero oli riipaiseva. Suosittelen tätä kirjaa täydestä sydämestäni kaikille lukemista rakastaville!

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Minäkin luin tuon kirjan nyt kesällä ja pidin siitä tosi paljon:)

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Sinulle osui oikea ja merkityksellinen kirjaetiäinen. Se on hienoa, koska harvoin sellaisia kirjoja tulee kohdalle. Minulle niin kävi Siilin eleganssin kohdalla, oli pakko ostaa se kirja ja muistan, miten minulla oli miltei juhlallinen olo, kun kävelin kaupungilla kirjakaupan kassin kanssa. :)

Rouva Nordman kirjoitti...

Yaelian, millä kielellä luit kirjan?

Katja, Voin hyvin samaistua tunteeseesi :) Minullakin on Siilin eleganssi omana. Se oli Kirjakerhon kuukaudenkirjana ja vaikutti niin mielenkiintoiselta, että en peruuttanut sitä.

Oletko jo uskaltautunut Rakkauden aikakirjan pariin?