lauantai 26. joulukuuta 2009

Kinkku lensi roskikseen


Tämä joulunaika on ollut yksi aikuisikäni parhaista! Syy on se, että olimme oman ydinperheeni kesken (sori sukulaiset). Ei ollut stressiä eikä kiirettä. Siivottiin sen verran kuin ehdittiin. Joulupöytä laitettiin rauhassa, kun oli syömisen aika. Mentiin omalla aikataululla. Lahjojen määrä oli aika lailla tolkuton. Paljon vähempikin riittäisi, mutta taitaa olla niin että meidän perheessämme lahjojen antaminen on nautinto.

Lempijoulukoristeeni taitaa olla tuo kynttiläkruunu, jonka sain siskoltani joululahjaksi muutama vuosi sitten. Kruunu on katossa koko vuoden ja somistan sitä vuodenaikojen tai juhlien mukaan. Tänä vuonna koristelu oli hillitty.

Olemme parina vuonna puhuneet sitä, että joulupöydän herkkuja pitäisi vähän karsia. Loppujen lopuksi saimme karsittua rosollin, makaronilaatikon ja lihapullat. Ihan hyvä alku. Aatonaattona mies maistoi hankkimaansa kinkkua. Hän oli hieman flunssassa eikä makuaisti ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa. Minä en pidä kinkusta, mutta maistoin hieman ja se oli kertakaikkiaan järkyttävän makuista! En tiedä, mikä oli mennyt pieleen, mutta seuraavana päivänä kinkku lensi roskikseen ja päätimme ettemme enää hanki kinkkua. Ensi vuonna taidamme ostaa sisäfilettä ja paistaa pihvit!

Joulupöydässämme oli tänä vuonna mieheni äidin tekemiä herkullisia liharullia, perunoita, maksa-, lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä suuri määrä erilaisia salaatteja. Pöydässä oli myös joululimppua ja lukuisia juustoja. Juustot ja salaatit ovat herkkuani, ne haluan ensi vuonnakin joulupöytääni. Laatikot ajattelin korvata uunijuureksilla ja liha saa olla sisäfilettä. Minusta on ihan turhaa kynsin hampain pitää kiinni tietyistä jouluruokaperinteistä varsinkin kun en edes pidä perinteisistä jouluruuista. Minua kiinnostaisi kuitenkin tietää muiden jouluruokaperinteistä. Mitä sinun joulupöydässäsi syötiin?

18 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Hyvää tapania! Siellä näyttää pöytä notkuvan, meillä mennään tänään jo rääppeillä, mutta ei haitaksi:)

Mirka kirjoitti...

mukavaa tapania!

tunnelmalliselta näyttää kotonanne.

Krisu kirjoitti...

Meillä on jo vuosia ollut kinkuton ja laatikoton joulupöytä. Uunijuureksia ja lampaanpaistia vaan. Jonkun verran kaloja alkupaloiksi, jälkiruokaa ei ollenkaan. Kyllä suklaa, tortut ja piparit tuntuvat riittävän mainiosti.
Hyvää Tapania!

arleena kirjoitti...

Meillä oli aika perinteistä. Tosin kinkku oli niin pieni, että se on jo syöty. Graavatut kalat on ehdoton suisikkimme ja lisäämme kalaa ensi vuonna, voi olla, että laatikot jätetään pois ja korvataan kevyillä salaateilla ja raasteilla.

Kimmonkamera kirjoitti...

Meillä on ollut kinkun sijaan kalkkunarulla koko sen ajan, minkä olemme vaimon kanssa asuneet yhdessä. Sitten on ne perinteiset laatikot (lanttu, porkkana ja peruna), rosolli, graavilohi, silli, kylmäsavulohisalaatti. Jo muutaman vuoden olemme tehneet itse punajuurilaatikkoa sinihomejuustolla maustettuna. Jälkiruokana on ollut milloin mitäkin herkkua. Ruokajuomana masituu vesi, olut ja punaviini - riippuen siitä mitä lautaselle on koonnut.

Samaa keskustelua mekin kävimme joulupöydässä. Ehkä ensi vuonna karsimme tarjontaa tai ainakin hajotamme sitä useammalle päivälle.

Marjis kirjoitti...

Meillä on joulupöydässä paljon kalaa: tomaattisilakkaa, sinappisilakkaa, aurajuustosilakkaa, silakkarullia, savulohta, kylmäsavulohta, graavattua kalaa, lisäksi lanttu-ja porkkanalaatikkoa, kinkkua, kalkkunaa, rosollia, lihakastiketta, sienisalaattia, herneitä...

Mulle henkilökohtaisesti riittäisi pelkät kalat ja lanttulaatikko. Meille on nyt kahtena jouluna osunut surkea kinkku, aivan kuin paikoitelleen raaka vaikka on pidetty monta tuntia yliaikaa uunissa.. kävi mullakin mielessä että ensi vuonna ostan pari pötköä sisäfilettä tms..

Hilja kirjoitti...

Mun lempparijouluruuat on perunalaatikko (ja se saa, tai sen pitää, olla tosi makeaa) ja erilaiset kalat (ei silli kumminkaan.) Ja rosollista tykkään myös. Kinkkua oon syöny viimeks lapsena, eikä oo ikävä.

Hety kirjoitti...

Ihanaa, että sanot ääneen sen, mitä moni varmasti miettii. Omalla ydinperheellä saa mennä omalla aikataululla ja omalla tyylillä poimien perinteistä sen, mikä omaan joulunviettoon sopii. Hyvää Tapaninpäivän loppuiltaa ja leppoisia välipäiviä!

Joana kirjoitti...

Hauskoja nämä jouluruokamieltymykset! Me kävimme ravintolassa maistelemassa ihanat joulukalat, joten ne jätimme omasta joulupöydästä pois, vaikka herkkuja ovatkin. Muutenkin karsimme ylimääräiset ja keskityimme lemppareihin. Pieni kinkku ja kalkkuna oli tietenkin, minulle ehdottomasti rosollia ja mustaherukkahyytelöä ja ripaus sienisalaattia, miehelle perunasalaattia ja imellettyä perunalaatikkoa. Ihana joulupöytä ilman ähkyä ja kerrankin ei tarvinnut heittää mitään pois.

Sulkaata ja marmeladia söimme kuitenkin aivan liikaa, sitä kun tuppaa tulemaan ylen määrin lahjaksi! Onneksi joulu on kerran vuodessa vaan, joten hyvällä omalla tunnolla herkuteltiin!

Oman perheen voimin mekin joulupöytään istuimme jo ties monennettako kertaa. Suku alkaa jo hiljalleen tottua ratkaisuumme, toivotaan ainakin niin.

violet kirjoitti...

Minä en kalaa voi allergian vuoksi syödä ja kinkusta en välitä mutta erilainen riistaliha on hyvä vaihtoehto.
Tänä jouluna sain syödä kielen vievää peuraa jolla on kaverina ihanaa korvasienikastiketta....

Annie kirjoitti...

Luomukinkku on huomattavasti herkullisempaa kuin tavallinen kinkku. kuulemma.

Pink Links kirjoitti...

Ihania joulukuvia!

Kodikas joulutunnelma teillä.

Sinun ja lukijoidesi joulu kuulostaa paljon runsaammalta kuin meidän joulumme, mutta on meilläkin vielä suklaata jäljellä. Olemme ajat sitten karsineet vaikka mitä, ja tänä jouluna mekin teimme päätöksen, että kinkkua ei enää ensi vuonna hankita. Alkoi öklöttää kinkun ahtaminen, vaikka pikkuruinen kinkku olikin.

Me myös ajattelemme, että mikä pakko on noudattaa perinteitä perinteiden vuoksi. Ja ainahan voi luoda omia uusia perinteitä.

P.s. Suku on pahin;)

Rita A kirjoitti...

Possukavereita emme ole vuosikausiin syöneet. Tänä jouluna söimme ankkaa. Uusi kokemus, ei hassumpaa.

Minnuli kirjoitti...

Meillä oman perheen jouluissa on karsittu kaikki turha pois. En ole koskaan ymmärtänyt miksi ihmeessä jouluna pitäisi syödä niin paljon kaikkea. Mulle riittäisi perunalaatikko, rosolli ja savusiika. Miehen toiveesta meillä on lisäksi vähän lanttulaatikkoa ja ja joskus meillä on myös kalkkunarulla.

Kirlah kirjoitti...

Vai lensi kinkku roskiin. Meillä kävi tänä vuonna niin, että mies paistoi itselleen kinkun ja on sen jo syönytkin, minä en kerennyt maistaa palaakaan.
Pihvinpaisto jouluna on ihan suositeltavaa. Olemme joskus tehneetkin niin, eikä yhtään kaivattu mitään laatikoitakaan.

Rouva Nordman kirjoitti...

Kiitos kaikista kommenteista, oli mielenkiintoista saada kurkistus muiden ihmisten jouluruokakulttuuriin. Itse en voi syödä kalaa enkä ole kovasti lihankan perään, joten kaikki kasvisruuat kiinnostavat. Yksi asia nyt jälkikäteen hieman harmittaa. Miten unohdinkaan tehdä korvasienimuhennosta! Sitä meillä oli viime vuonna ja tänä vuonnakin itse kerätyt ja kuivatut korvasienet odottavat kaapissa. Taidankin laittaa sitä uudeksi vuodeksi!

MaaMaa kirjoitti...

ihania uusia perinteitä luot; tietenkin jouluruoan (ja muidenkin) pitää olla herkkuja!

Mä tykkään melkein ihan kaikesta ruoasta, joten valikoimalla ei väliä ;) Meidän Suomi-joulupöydässä on aina paljon kaloja (lohta, seitia, tonnikalaa, sillejä, sardiineja. myös lipeäkalaa, josta en kyllä itse välitä). Kinkkua ja rosollia ja makaronilaatikkoa sekä perunoita on myös. Ja sienisalaattia.

Ranskassa ollessamme puolestaan syömme usein joko ankkaa tai hanhea jouluaattona. Joulupäivänä tarjolla hummeria tai muuta mereneläväistä. Riisipuuro syödään jälkiruokana, ei aamiaisena, kun olemme ranskassa (sielä vietämme siis sekoitettua ruotsi-tanska-ranska -perinteistä joulua).

tulipa omituinen litanja.
Nyt toivotan ONNELLISTA UUTTA VUOTTA Katilein ja perhe!! ♥

Rouva Nordman kirjoitti...

MaaMaa, hauskaa, että teilläkin on ollut makaronilaatikkoa, sehän ei suomalaiseen joulupöytään oikeasti kuulu.

Ihanaa ja onnentäyteistä vuotta 2010 tahdon toivottaa Sinulle!