sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Caj Bremer ja L. Onerva ja Helsinki

Minä olen nyt keväällä ollut pariin otteeseen koulutuksessa Helsingissä. Huhtikuun koulutusta odotin vain siksi, että olin vakaasti päättänyt mennä Ateneumiin katsomaan Caj Bremerin valokuvanäyttelyn. Ateneum kuitenkin meni kiinni juuri nenäni edestä. Toukokuun alussa minulla oli taas koulutusta Helsingissä. Ilokseni pääsin Ateneumiin ja voin sanoa, että Caj Bremerin näyttely oli mahtava! En ole suuri valokuvataiteen ystävä, mutta Bremerin kuvat ovat niin inhimillisiä ja koskettavia, että ne tekivät minuun vaikutuksen. Yhden kuvan äärellä melkein itkin.

Yläkerran näyttelytiloissa oli L. Onervasta kertova näyttely nimeltään Onerva- Kaupungin naiset. Se oli minulle yllätys, koska olin ollut vain niin tohkeissani Bremeristä, että en ollut huomannut toista aihetta ollenkaan. Molempia näyttelyitä sitoo toisiinsa yhteinen teema, helsinkiläisyys. Olen toki ennenkin tiennyt L. Onervasta, mutta näyttely antoi minulle vielä lisää perspektiiviä tuohon rohkeaan, aikanaan hyvin epäsovinnaiseen naiseen. L. Onerva (oik. Hilja Onerva Lehtinen 1882-1972) oli suomalainen kirjailija, jonka intohimona oli taide. 

Minua kiehtoo se, miten valloittava ja kiinnostava hänen on täytynyt olla, koska häneen rakastuivat eroottisesti sekä miehet että naiset. Käsittääkseni hän yleensäkin teki vaikutuksen kaikkiin, jotka hänet tapasivat. L. Onerva oli aikanaan hyvin kiistelty henkilö, koska hän ei elänyt sen ajan moraalisääntöjen mukaan. L. Onerva oli uuttera, näyttelyssä kerrottiin, että hän saattoi innostuessaan työskennellä 36 tuntia putkeen. 

Täältä luin myös siitä, miten L. Onerva joutui rajun juomiskierteen jälkeen hoitoon samaan aikaan säveltäjämiehensä Leevi Madetojan kanssa. L. Onervalla oli aiemmin ollut myös kipeä suhde runoilija Eino Leinoon, mutta he eivät koskaan olleet naimisissa. Mene ihmeessä Ateneumiin katsomaan nämä näyttelyt, jos sinulla on kiinnostusta ja mahdollisuus! Minulle näyttelyt olivat elämys. Sitä jäin vain harmittelemaan, että en ostanut kakkoskerroksen näyttelystä kertovaa Anna Kortelaisen toimittamaa "Eri kivaa! Onerva - Kaupungin naiset 1910."-teosta. 
Näyttely on avoinna 29.8.2010 saakka.
Ai niin! Täältä voit testata, miten Onerva itse olet!

12 kommenttia:

Ilona kirjoitti...

Oho, minä olen testin mukaan aito Onerva! Tuntuu hassulta, mutta tarkemmin ajatellen ei lainkaan mahdottomalta. :)

HIIRIEMO kirjoitti...

Tämän postauksen takia pitäisi jo melkein aamulla hypätä junaan ja matkata Ateneumiin. Kiva kuulla sinustakin!

Helena kirjoitti...

Kiitos tiedosta! Pitää heti mennä tutustumaan. Tosi mielenkiintoinen postaus - kiva kun jaksat välillä meitäkin muistaa. :-)

Helena kirjoitti...

PS. Yritin tehdä testiä, mutta vaihtoehdot olivat aika huonot - pelkkiä äärivaihtoehtoja tarjolla. Väittäisin kuitenkin olevani aika onerva. :-)

Kirlah kirjoitti...

Helatorstain aikoihin kävin Hesassa ja näin nuo näyttelyt. Onerva todella tuntui olleen epäsovinnainen.
Minua kiinnosti kuitenkin enemmän Escherin näyttely sekä kiinteän puolen murre-esittelyt.

Paula kirjoitti...

Onnea hyvästä näyttelyn valinnasta. Kirjoitin itse samasta aiheesta blogin 8.5 http://www.paulaniittynen.net/blogi/2010/05/08/324
samoissa teemoissa mennään ja testiä tekemättäkin arvaan tuloksen :)

Katilein kirjoitti...

Ilona, minäkin olin tekstin mukaan aito Onerva :)

Hiiriemo, moi pitkästä aikaa! Juu, Ateneumiin vaan, mars! :)

Helena, kiitos kommentistasi! Tulen älyttömän iloiseksi, jos onnistun kertomaan jostain kiinnostavasta. Toivottavasti pääset tutustumaan näyttelyihin! Minulle on päivänselvää, että olet aito Onerva!

Kirlah, minulta jäivät nuo vallan näkemättä olin vain ihan noiden näyttelyiden lumoissa!

Paula, aika hauskaa, että olemme molemmat kirjoittaneet tuosta aiheesta, vaikka emme Helsingissä asukaan. Harmittavan vähän olen ehtinyt lukea blogeja, toivottavasti kesällä ehdin paremmin!

Paula kirjoitti...

raumalaiset Onervat kirjoittavat samoista asioista. Sehän on selvää :)

Paula kirjoitti...

Tiesitkö muuten, että minä suosittelin sua bloggaajaksi Raumalainen.fihin, kun Lauri kysyi :)
Itse aluksi lupauduin, mutta harkinnan jälkeen luovuin.

Katilein kirjoitti...

Paula, kiitos suosituksesta :) myös Laurin vaimo (entinen opiskelukaverini) sekä tuttuni Eija (joka on Laurilla töissä) olivat ehdottaneet Laurille minua. Eija minulta sitten kyseli ja suostuin oitis. :)

Paula kirjoitti...

Niin se homma menee :)

anna palaa sielläkin, odotan mielenkiinnolla!

Katilein kirjoitti...

Paula, minä aion kirjoittaa aika leppoisia hyvän mielen postauksia sinne ja sellaisesta olen sopinutkin. En jaksa kirjoittaa politiikkaa tai valittaa epäkohdista, joten mitään tulista ei ole luvassa. Eihän sitä tosin tiedä, jos joku asia alkaakin kiehuttaa, mutta näillä näkymin siis kevyitä kirjoituksia siitä, mitä Raumalla voi tehdä, millaisia ihmisiä siellä asuu jne. Ihanaa kesäkuuta!