maanantai 2. elokuuta 2010

Siilin eleganssi

Muriel Barberyn kirjoittama Siilin eleganssi teki minuun suuren vaikutuksen. Luin kirjan kesän alussa. Minulla on huono tapa ahmia kirjoja nopeasti, mutta tämän kirjan kanssa otin rauhallisemmin. Kirja ei ole kovin nopealukuinen vaikka se onkin sujuvasti kirjoitettu. Siilin eleganssi pitää sisällään monta tarinaa. Kirjan henkilöhahmot ovat uskottavia. Päähenkilön hahmo, ovenvartija nimeltään Renée on luotu niin hyvin, että tulee sellainen olo, kuin tuntisi hänet oikeasti.

Kirjan teemoja ovat eriarvoisuus, stereotypiat, kulttuurin ihanuus sekä epäsovinnaiset ystävyyssuhteet. Siilin eleganssissa on ovelaa huumoria, iloa, surua ja filosofiaa. Osa kirjan lauseista on niin huikeita ja ilmaisuvoimaisia, että ne toimisivat yksinäänkin aforismeina. Minä en yleensä ikinä lue samaa kirjaa kahta kertaa, mutta tämän kirjan ajattelin lukea uudelleen ja samalla alleviivata kaikkein parhaimmat lauseet. (Sekin on minulta ennenkuulumatonta käytöstä.)

Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi ihan kaikille kirjoja rakastaville ja oikeastaan vielä niillekin, jotka eivät kirjoista piittaa.

5 kommenttia:

Outi Katajamäki kirjoitti...

Kiitos suosituksesta! En ole lukenut moneeeeeen kuukauteen suomen kielistä kirjallisuutta - tämä voisi kotiuduttuani olla sellainen, mutta vain siinä tapauksessa, että alkuperäiskieli on jokin muu kuin englanti :)

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Tämä on ihastuttava kirja. Samaan aikaan suloinen ja yhteiskuntakriittinen. Vei minut täysin mukanaan. Nyt luin jotain muuta, melkein yhtä ihanaa (jos ehdit, kurkkaa blogiini).

Rouva Nordman kirjoitti...

Outi, kirjan alkuperäiskieli on ranska. Uskon, että pitäisit tästä kirjasta!

Lumiomena, kiitos kutsusta! Kävin heti blogissasi. Olet kirjoittanut todella hienon kirjaesittelyn! Jo sitä oli nautinto lukea. Nyt haen vielä esittelemäsi kirjan käsiini.

Kimmonkamera kirjoitti...

Kirja on minullekin tuttu - tosin vain vaimoni lukemana ja otteita siitä kuulleena. Vaikuttaa hyvin mielenkintoiselta, mutta omalla yöpöydälläni on vielä monta muuta lukematonta kirjaa ennen tätä.

Rouva Nordman kirjoitti...

Kimmo, minusta tuollainen on ihana tapa, että luetaan toiselle parhaita paloja. Tosin muistelisin, että vaimosi olisi lukenut sinulle jotain kirjaa iltasaduksi. Olikohan se Doris Lessingin Kissoista...

Minua huvittaa aina se, miten hauskasti adjektiivia lukematon voidaan käyttää lukemisen yhteydessä. Minullakin lukemattomia kirjoja, lukematon määrä jopa! :)